Tekstilindustrien er en dansk styrkeposition, og tekstil er den fjerdestørste varegruppe i den samlede danske eksport med 35 mia. DKK i 2018.1 Styrkepositionens akilleshæl er, at op mod 55 tons tøj fra danske forbrugere hvert år går op i røg eller bliver deponeret.2 Regeringen har derfor besluttet at påbegynde husstandsindsamling af tekstil i 2022, men der er ingen genanvendelsesteknologier til rådighed, hvilket kalder på akut handling. Tekstilbranchen ønsker at være cirkulære, men når man i dag køber tekstil med genanvendt polyester, stammer polyesteren ikke fra tekstil, men fra downcycling af genbrugte flasker. Tekstil-til-tekstil-genanvendelse på industriel skala er ifølge Ellen MacArthur Foundation hindret af manglende samspil mellem design og genanvendelsesprocesser. Derfor samler nærværende projekt danske tekstilvirksomheder og teknologileverandører på en ny måde for at skabe samspil og videndeling og for at skabe en robust og fremtidssikret løsning for tekstil-til-tekstil-genanvendelse. Dette samspil mellem og på tværs af værdikæder er afgørende for at kunne løse de nuværende problemer i industrien og fremadrettet kunne positionere den danske tekstilindustri som international frontløber inden for cirkulært tekstil. Projektet er bredt forankret i og drevet af den danske tøjbranche i fællesskab: Mascot International A/S, Hummel, Our Units, og KnowledgeCotton Apparel. I et samspil mellem tøjbranchen og resten af værdikæden vil Teknologisk Institut (TI), Cellugy, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Textile Change og Natex udvikle innovativ teknologi.
Projektet adresserer væsentlige barrierer for tekstil-til-tekstil-genanvendelse:
1) Udvikling af robuste genanvendelsesteknologier til oparbejdning af bomuld og polyester, hvor outputtet er af høj kvalitet og kan anvendes til ny tekstil, hvorved downcycling undgås.
2) Udvikling af nye miljørigtige imprægneringsmidler, der muliggør genanvendelse.
3) Udformning af design-guidelines, så fremtidigt tøj også designes med henblik på genanvendelse.
Det er en stor teknologisk udfordring at kunne genanvende tekstil til ny tekstil og undgå downcycling, fordi det er nødvendigt at opnå fuld fjernelse af additiver som farvestoffer og imprægneringsmidler for at opnå tilstrækkelig høj kvalitet til produktion af nye tekstilfibre. Udfordringen er med andre ord, at materialer, der er designet til at modstå fx udvaskning og slid, skal skilles ad og oparbejdes – uden at materialet i sig selv tager skade.